.

Sunday, 26 October 2014

Air Detox






Assalamualaikum semua...

Air detox atau infused detox water ni memang amat di gemari oleh mereka yang ingin menurunkan berat badan secara sihat tanpa mengambil sebarang ubat-ubatan untuk menguruskan badan. Ia sangat berkesan, menjimatkan duit dan sangat mudah di sediakan. 


Air Detox

Bahan yang di gunakan untuk menghasilakn air detox ini bergantung pada individu mengikut citarasa masing-masing. Ada yang menggunakan lemon, halia, serai, daun pudina, oren, timun, berry, anggur, epal, kulit kayu manis dan banyak lagi..

Kelebihan air detox


1. Mengukuhkan sistem imun
2. Mengelakkan sembelit
3. menurunkan berat badan
4. Menyeimbangkan pH dan gula dalam darah
5. Meningkatkan tenaga
6. Membersih dan membina semula sel
7. Mencantikkan kulit dan wajah


Kombinasi menarik untuk membuat air detox




Buat air macam ni pun ok juga



Cara menyediakan air detox

1. Potong bahan-bahan yang ingin di gunakan mengikut citarasa anda sendiri.
2. Masukkan ke dalam jag dan tambahkan ketulan ais.
3. Isi air masak sebanyak 1 liter dan tutup jag berkenaan
4. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk.

Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan secara semulajadi, inilah pilihan yang paling tepat. Hanya minum sahaja. Tapi awas!! Bersiap sedialah ke tandas ye...

Selamat mencuba!












151 comments:

  1. Replies
    1. Jom try... sangat mudah di sediakan.... Terima kasih sudi lawat blog saya :)

      Delete
  2. wah. idea yang best dari buah-buahan. tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome dear... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  3. Macam best je tgk.. Kalah jeruk mangga asam boi kan?

    ReplyDelete
  4. Wajib try malam ni..tq 4 the info sis

    ReplyDelete
  5. Nk mnum bla..dan brape kali sehari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya di ambil di waktu pagi. Sebab air ni kita buat & biarkan semalaman. Tq sudi lawat blog saya...

      Delete
  6. as salam... mesti kena letak ais ke..?
    sbb saya xletak pon... boleh jugak kan.??

    www.mrskeciksangat.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh juga menggunakan air biasa. Ada sesetengah orang masukkan air biasa & simpan semalaman di dalam peti sejuk. Lebih kurang sama jugalah kan caranya tu... Tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
    2. Hehehehehe... haah..saya simpan semalaman... bila minum rase segar sangat...

      Delete
  7. Xpayah pakai gula ke? Nanti tak tawar masam ke air tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita buat air ni untuj detox. Nak cuci dalaman. Nak bagi kurus. Kalau masuk gula, jadi air biasalah pula kan?? Hihi...

      Delete
  8. Kalau taruh gula jadi air mix fruit la. Bukan air detok. Kui kui

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti jadi air buah pula kan??? X jadi air detox...hihihi

      Delete
  9. Xperlu letak gula..sbb bahan dlm2 tu pn dah ada gula semula jadi..malah mengikut kajian daun teh sendiri pn dah ada gula..sebb tu negara2 timur seperti china jepun dan korea mengamalkan minum air teh tanpa letak gula..xmcm malaysia..siap ada teh tarik lg..

    ReplyDelete
  10. Mcm lemon tu perlu perah ke jus nya..atau just potong2 je?

    ReplyDelete
  11. waaahh..nak try la...tq 4 info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah sendiri di rumah... Yang penting kita konsisten... Baru dapat lihat hasilnya. Betul tak? :)

      Delete
  12. Konfermmm kuruih..ptg ni nak p pasar cari buah jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang boleh kurus asalkan konsisten... :)

      Delete
  13. saya selalu buat..badan rasa ringan je walaupon berat x turun mn..bile toksin bnyk dlm bdn mmeg akan buat saya pening kepala...dah amalkan mmg best..kejenye ke tandas je...bnyk kencing..bnyk berpeluh...kalau sape nk feel freshhh pepagi tu boleh start amalkan..mmg best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, memang menarik testimoni ni... Jom cabar diri kita untuk turunkan berat badan.... Tq ye sudi lawat blog saya... :)

      Delete
  14. Nk kena campur semua buah yg d senaraikan ke mcm mna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna buah2an mengikut citarasa & bajet kita.

      Delete
  15. lemon + madu..blh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sis... Mesti sedap... nyum...nyum..nyum...

      Delete
  16. Sis, sy nak tanya leh ke if sy just letak buah2an spt strawberry, mangga, n kiwi je?

    ReplyDelete
  17. Brapa lma air ini boleh bertahan n dminum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kita buat untuk di habiskandalam satu hari.. Untuk hari berikutnya, kita buat lagi nanti... So sentiasa dapat yang fresh kan :)

      Delete
    2. Nk tya...buah2 di dlm tu utk sekali shj ke...ari berikutnye kne tukar buah?

      Delete
  18. Saya pernah buat.. tp... 1 hari xmkn sbb perut penuh n kenyang je rase.. so pd sape yg nk diet n nk kurus mmg layak la buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Tq sudi kongsi testimoni :)

      Delete
  19. salam. saya x pernah try lg. tp slalu tgk kwn2 cina minum kat tmpt keje. diorg bw dr rmh setiap hari. diorg ckp mesti guna bekas/jug kaca. jgn guna bks plastik. sbb plastik menyerap vitamin dr buah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan2 saya ada yg guna bekas plstik tp yg jenama tupperware sbb jenama ni guna sumber semulajadi :)

      Delete
  20. Kena guna bekas kaca ker? Kena cari balang la plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada botol kaca itu lebih baik. Kalau nk guna bekas plastik saya cadangkan guna jenama tupperware :)

      Delete
  21. Mengandung bole minum ke air ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air detox ni tak di galakkan untuk ibu mengandung sis sebab ia lebih kepada untuk turunkan berat badan secara natural. Ibu mengandung mesti nak berat makin naik kan.Kalau tak, nanti nurse marah pula :)

      Delete
  22. Klau buat kene abis kan dlm mase 1 hari ke?bley simpan x dlm 2 3 hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seeloknya sehari satu botol. Hari esoknya kita buat yang lain pula :)

      Delete
  23. tengah layan.. tapi buat masa ni buat air nanas je.. minggu depan mungkin nak cuba lain plak

    ReplyDelete
  24. Menarik...nak stat buat blk la..share dgn en asben...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elok sangat tu sis... Biar sama-sama sihat

      Delete
  25. Saya selalu buat air utk detox ltk hirisan lemon je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try juga buah-buah lain. Letak daun pudina pun ok :)

      Delete
  26. dah try ...tpi tak ketandas pun.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Konsisten itu perlu. Kalau sekali @ dua kali cuba mungkin belum dapat hasilnya. Sbb badan setiap kita berbeza-beza penerimaannya :)

      Delete
  27. Air nie blh brtahan brape lame je kalo ltk dlm freezer? Dan air hnye perlu di topup jika habis kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita buat untuk minum pada esok hari. Habiskan dalam sehari sis. Untuk hari selepas tu, kita buat lagi yang baru. Caranya sangat mudah. Tak memakan masa yang lama kan:)

      Delete
  28. Sekian lama baru try sediakan air detox ni.
    So far.. rasa okay. Kawan2 saya ramai yang amalkan dan kulit muka mereka mmg nampak ketara lebih sihat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, yg penting kita konsisten dlm melakukan sesuatu. Barulah dapat hasilnya kan? :)

      Delete
  29. Replies
    1. Nanti jadi ice blended lah pulak kan... hihi... namanya air detox. so kita peram je ... :)

      Delete
  30. sama2 :) tq juga sudi lawat blog saya

    ReplyDelete
  31. Memang dah glemer air detox nie.....memamg berkahasiat untuk kesihatan badan...sapa yang nak turunkan lemak,sesuai sangat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Cara mudah nak kurus, sihat dn cantik. Pakej lengkap kan :)

      Delete
  32. Replies
    1. Asma ken tunggu deliver lah. Jangan memandai nak amik mas pregnent tau. Kang tak pasal-pasal lain pulak jadinya... Boleh je dlm pantang tapi jangan guna ais lah.... hihihi

      Delete
  33. Nyusu baby boleh ka, ,,,cirit jugak baby kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ibu yang menyusukan baby tidak di galakkan.. Sebab ada sesetengah orang tak tahan.. Nanti kerap ke tandas.. :)

      Delete
  34. Kenapa perlu sejukkan atau guna ais. Blh tak kalau xguna ais. Cth..guna suam ke...sy xsuke minum ais. Xblh telan. Sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje kalau nk guna air biasa tetapi utk simpan semalaman tu seeloknya masuk ke dalam peti sejuk. Kalau simpan diluar nanti masam pula kan. Tak lalu tekak kita nak minum... hihihi

      Delete
    2. Boleh aje kalau nk guna air biasa tetapi utk simpan semalaman tu seeloknya masuk ke dalam peti sejuk. Kalau simpan diluar nanti masam pula kan. Tak lalu tekak kita nak minum... hihihi

      Delete
  35. Pernah buat simpan dalam peti ais, nak minum esok pagi tengok air dah surut. Huhuhu. Ada orang dah bedal dulu. Nak tau siapa orangnya, kena la tengok siapa yg kerap ke tandas.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang nak tangkap orangny kan Irene... hihihi

      Delete
  36. Nak tnye..klau buat yg baru..buah buahan dlm tu pun nak tukar yg bru juga ke atau guna yg sdia ada dlm bekas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita guna buah yang baru pula sebab yang lama sudah keluar khasiatnya dlm air tu... :) tq sudi jenguk blog saya

      Delete
  37. as salam nak tny.. kalo x rendm dlm ais boleh x. just redm dlm air masak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam. blh sis tapi utk di simpan semalaman tu seeloknya masuk dlm peti ais. takut nanti airnya masam. nanti kita pula x lalu nak minum kan... hihihi

      Delete
  38. Assalam..sy pena bt tp rase pahit plak..xtau la klu cara sy yg xbtol kan..huhu..sy gune lemon,oren n timun..cmne nk bt bia rase xpahit ye? Hehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam. menggunakan lemon dan oren sudah pasti akn ada rasa sedikit pahit di sebabkan kulitnya tu. apa kata cuba tambahkan sedikit madu utk mengatasi masalah tu :)

      Delete
    2. Oke tq :D nk tye ag,btol ke detox nie btter bt dlm bekas brkaca drpd bekas plastik? Sbb ad dgr jgak if bt dlm bekas plastik,nutrien buah bekas plastik yg serap..

      Delete
  39. Klu guna sejenis je buah pun bolehkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je tapi mungkin hasilnya tak seperti yang kita harapkan. Mungkin lambat sedikit proses detoksifikasi tu... :)

      Delete
  40. Saya selalu campur lemon & madu je dalam air tu😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yang paling senang kan.. setiap buat ada fungsi masing2. kalau campuran tentu kesannya lebih meletop kan sis? tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  41. Saya pernah cuba buat guna lemon sahaja.. macam tak best sangat.. hehe.. lepas ni nak cuba buah-buah sitrus & berry lain lah.. tq for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya boleh letak campuran buah. Tak terhad kepada satu jenis je. Buat sitrus memang terbaik. most welcome dear. tq juga sudi lawat blog saya :)

      Delete
  42. limau nipis bolih ker, sebab buah2an lain stok x der skrg nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba juga tu. kalau menjadi nanti boleh share dengan kawan-kawan pembaca di sini :)

      Delete
  43. ngadu ngn hubby susah nk diet.. sekali die bg link page ni. Ngee rse comel je... hahah... nk kne try la... Thanks info ni.. nk amalkan.. mne tau bleh mkin cun time die turun kapal nty. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. So sweet sis.... Kita semestinya nak yang terbaik kan untuk pasangan.. Jom kita amalkan... Biar dia terperanjat nanti bila tengok kita dah makin cun melecun... hihii... thanks sudi lawat blog saya :)

      Delete
  44. air 1L dengan hirisan buah banyak mana sis??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buah tu jangan terlalu banyak. boleh agak-agak je dengan jumlah air nya..Sebab nanti kita nak minum air nya sepanjang hari esok.. :) tq sudi lawat blog saya

      Delete
  45. Wargh detox murah ni . boleh try .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang murah kan. Buat sendiri lebih jimat... tq ye sudi lawat blog saya :)

      Delete
  46. Nak tanya...buah apa yg plg simple and sng cari utk buat air detox ni? Sbb ada antara buah2 yg susah nak dapatlah..tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling senang rasanya lemon, epal dan timun. banyak ada di jual di pasaraya... tq ye sudi lawat blog saya :)

      Delete
  47. Nak tanya, klu masuk asam gelugor ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau akak selera nak minum, boleh je cuba. nanti boleh share dengan kawan-kawan pembaca di sini jika hasilnya memuaskan.. tak salah jika mencuba kan... Tq kak sudi lawat blog saya :)

      Delete
  48. Limau just potong cam tu x pahit ke?klu perah jus je bleh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak kata pepatah yang pahit itu penawar... yang manis itu penyakit.. pahit2 sikit je... Boleh letak sedikit madu untuk mengurangkan rasa pahit tu... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  49. Sehari kene minum brape gelas tt??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sukatan air ade saya nyatakan di atas... bancuhan ni kita minum untuk sehari je..x pasti pula boleh dapat berapa gelas. nanti kita cuba sukat ye. tq sudi lawat blog saya :).

      Delete
  50. Baru siap buat... esok baru nak rse.. sy guna bahan apa yg ada.. epal.. limau nipis..oren ngan mangga sedikit msak.. trma kasih utk info ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh saje apa yang ada dalam peti ais tu... Manfaatkan ia.. Betul tak.. yang penting kita kena konsisten... baru boleh dapat hasil seperti yang diidamkan. Tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  51. berapa hari boleh tahan air detox nie?
    saya buat minum sehari, ganti dgn air masak...
    saya buat lebih kurang 2liter...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya sukatan ni untuk kita minum dalam sehari sahaja. Untuk hari esok, kita buat yang lain pula... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  52. asalam...brape byk buah nk letak dlm 1 liter air tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam. Kita boleh agak2 buah tersebut. jangan terlalu banyak. Sekadar bersesuaian dengan air nya yg 1 L tu ye... Tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  53. Sy dah try td,memang x lama terus ke tandas.sy guna oren,limau nipis,limau kasturi.rasanya mcm minum air limau tanpa gula jer...cuma last2 tu ada rasa pahit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seeloknya tanpa gula. Pahit2 sikit takpe lah kan? Kalau rasa nak tambah madu pun boleh juga. Tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  54. Aslmkm....gastrik dan penyakit banyak angin dlm badan (perut kmbung dan rasa tegang) boleh minum ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau banyak angin dalam badan seeloknya kita ambil peppeermint ginger dan garlic. Kalau ikut petua orang dulu2... bakar 2 ulas bawang putih dan makan. Amalkan setiap hari. Inshaa Allah angin dalam badan akan berkurangan. Tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  55. Sya dh Cuba dgn kismis...Alhamdulillah...sdp diminum awal2 pg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.... Boleh pelbagaikan... Asalkan air nya tidak memudaratkan kita. Tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  56. Blh x klu kita buang kulit dl buah tu... Eg. Lemon & limau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba. Tapi saya tak jamin hasilnya akan sama :)

      Delete
  57. salam dear.. if kayu manis sahaja boleh ke.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kayu manis memang elok untuk dalaman. Tapi jika kita guna buah-buahan sitrus , itu lagi elok utk bantu kita detox...

      Delete
  58. Bagus try ni..dulu Saya ada try 1 jamu ni..turun 5kg sebotol..harga murah je..try pun sebab org lain jual beratus tapi memang berkesan la.. tak silap instagram dia leenz85..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walau apapun produk yang kita ambil, pastikan ianya halal, ada kelulusan KKM dan di jamin tidak memudaratkan badan ye. Jangan hanya kerana ia murah, kita terpedaya. Seeloknya teliti kandungan dahulu ye... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  59. Kalau makan mcm biasa, berkesan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya proses untuk menurunkan berat badan ni memerlukan disiplin dalam diri. Kalau kita makan lah ubat @ apa2 produk skali pun tetapi kita tak kontrol makan memang susah untuk dapat kesan seperti yang diimpikan. Setahu saya kalau produk tu boleh turun berat badan dengan cepat dalam jangkamasa pendek, biasanya ia mengandungi dadah dan bahan kimia. Wallahualam...

      Delete
  60. kalau xletak kayu manis boleh x???hihihihii nk trylaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje... try letak daun pudina ke... atau boleh buat campuran buah... Tengok ape yang ada dalam peti tu je... hihihi... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  61. Saya pernah try ni...tp guna lemon + teh suam tanpa gula...3 hari berturut2 minum...hari keempat 1hari keluar masuk toilet...hehehe tp best badan rasa ringan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. proses detox ni memng begitu... ada yang cepat dapat kesannya dan ada yang lambat... bergantung pada badan masing2.. Anyway thanks sudi kongsi testimoni... :)

      Delete
  62. Buah yg dlm air tu boleh mkn x?

    ReplyDelete
  63. Nk try..badan dh gemok..tp nyusukn baby..so ada kesan tak pd baby..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try sis. Senang je nak buat ni... Rasanya xde masalah pada baby sebab ini bahan semulajadi... sis cuba ambil sikit2 dahulu... Kalau anak tak de masalah, boleh habiskan semua... Nanti boleh share testimoni kat sini ye... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  64. Nice article! Mintak izin nk copy dan share kt page boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje share pada fb sis... war2 kan pada kawan2 ye... tq sudi lawat blog saya :)

      Delete
  65. Buah kena buang kulit tak???

    ReplyDelete
  66. Good info tq...

    ninyfariza82.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. Saya x minum ais...dh 9 thn x sentuh ais. Klau sya add n mixed semua bahan then just simpan kt luar (tanpa letak dlm peti sejuk) bole x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh letak air biasa semasa peram tapi seeloknya masukkan dlm peti ais dahulu sementara tunngu siang hari. Takut dia masam nanti. Esok, pagi2 keluarkan dr peti sejuk & biarkan hilang sejuk tu dulu. Boleh minum seperti biasa. Selamat mencuba :)

      Delete
  68. green tea tu msukkan daun dia je ke or kena buat air dlu (as in rendam dlm air panas dlu) and then cmpurkan air green tea tdi dgn air masak + buah2 lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk lebih senang boleh gunakan green tea yang dh siap di proses. Boleh buat airnya dahulu dan campurkan dengan buah2an tadi. Selamat mencuba ye...

      Delete
    2. oo ok2.tapi bagi pendapt saya, setelah men'goggle', saya rasa better green tea tu mnum berasingan dari campur sebb detox tu pakai banyak air. green tea ada limit dia sehari perlu minum tidak lebih 4 (2-3 cawan shari) cawan utk mengelakkan terlebih pengambilan caffeine..^^

      Delete
    3. Ya betul. Walau apa pun bahan yang kita ambil/makan/minum memang ada limit nya... kalau overdose nanti takut badan pula tak tahan... teh jenama lain mungkin mempunyai kadar kafien yang tinggi tapi kalau cinch tea shaklee, di jamin kurang dar 1g kandungan kafien nya... terima kasih kerana sudi berkongsi maklumat ni... :)

      Delete
  69. Simple n senang faham.. tp isi tu.. lepas minum air kita buang ekk? Jemput2 lawat www.kindhearty.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sis.. kita buat yang baru pula untuk esok hari... memang berkesan... cubalah sis... thanks sudi lawat blog saya. in shaa Allah saya akan menyusul ke blog sis nanti ye... :)

      Delete
  70. Hye.. petua ni sesuai diamalkan bg org yg tersedia kurus tak? Sebab nak detoxkan kulit je.. xnak kurus pon.. nnt tggal tulang pulak.. hehe..

    ReplyDelete
  71. Hai...kalau air green tea yg sudah proses sya pakai..cuma campurkn buahan2 saja bole ke?

    ReplyDelete