.

Friday, 14 November 2014

Tips Supaya Anak Cepat Bercakap


Tips Supaya Anak Cepat Bercakap

Risau anak lambat bercakap? Resah anak masih lagi pelat? Inilah dilema yang di hadapi oleh para ibu bapa yang mempunyai anak yang lambat perkembangannya. Sudah pasti anda tercari-cari tips supaya anak cepat bercakap bukan?

Ketika usia si anak menginjak masuk dua tahun, sudah pasti ibu bapa mengharapkan anak mereka boleh bercakap petah seperti kebanyakan kanak-kanak yang lain. 

Berdasarkan pengalaman saya, kanak-kanak lelaki lebih cenderung bercakap pelat atau dengan kata lain dalam bahasa mereka sendiri. Biasanya bahasa begini di panggil "bahasa Jerman"  di kalangan ibu bapa di Malaysia. 

Ini saya lihat sendiri di kalangan anak saya. Yang perempuan seawal usia setahun sudah bercakap manakala yang lelaki sehingga tiga tahun masih pelat. Sedih kan?



Merujuk kepada artikel Dr budak masalah anak lambat bercakap ini berdasarkan beberapa faktor. Namun begitu, ia bukan lah satu gfakta yang benar-benar tepat keranay penyelidik masih belum dapat mengenalpasti punca kelewatan percakapan anak ini.

Punca yang biasanya di kaitkan dengan kelewatan percakapan anak:-

1) Mempunyai sejarah ahli keluarga yang juga lewat dapat bercakap
2) Biasanya lelaki
3) Di lahirkan dengan kurang berat badan
4) Di lahirkan pramatang

Petua Untuk Anak Cepat Bercakap

1. Berkomunikasi dengan anak dari awal lagi. Seeloknya ketika di dalam kandungan, kita biasakan bercakap-cakap dengan si anak. Pengalaman saya sendiri, saya perdengarkan bacaan ayat-ayat suci al Quran yang di pasang dari telefon mudah alih dengan cara meletakkan telefon tersebut di bahagian perut. Di samping itu, saya juga turut membacanya bersama-sama.

2. Gunakan ayat yang pendek dan mudah sewaktu berkomunikasi dengan anak. ketika bercakap dengan si anak, cakap sepatah demi sepatah supaya anak-anak berpeluang memberi tindak balas kepada anda.

3. Teknik penceritaan juga memainkan peranan dalam membantu anak-anak agar cepat bercakap.

4. Menjadi pendengar yang baik untuk anak-anak sudah semestinya dapat membantu mereka. Beri perhatian dan peluang untuk mereka berbicara. Seandainya ada perkataan yang salah, anda boleh cuba perbetulkannya.

5. Jangan memaksa anak-anak bercakap. Sekiranya mereka gagal untuk menyebut apa yang anda ajarkan kepada mereka, jangan sesekali mempamerkan kekecewaan anda itu di hadapan mereka.

6. Cuba beri mereka makanan tambahan yang boleh merangsang minda seperti Omega Guard Shaklee 


Kini, saya sendiri berikhtiar dengan omega guard ini untuk merangsang perkembangan otak anak-anak saya.

Apa yang dapat Omega berikan untuk anak-anak? Jom lihat di bawah:-








Kandungan Omega 3 & DHA di dalam omega guard Shaklee dapat merangsang otak anak-anak agar lebih aktif.. Kanak-kanak seawal usia 1 tahun ke atas sudah boleh di beri omega guard ini.

Di bawah ini adalah testimoni sebenar dari seorang ibu yang mempunyai anak yang lambat bercakap. Alhamdulillah berkat mengamalkan omega guard Shaklee, anak beliau kini petah berkata-kata dan yang paling mengejutkan, ia berlaku seawal seminggu memakan omega guard Shaklee...





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Omega guard ini dengan membeli dalam talian, anda boleh klik terus pada link ini:- Order Omega Guard

Chop!!! Nak dapatkan harga omega menarik bulan November ini?? Jom dapatkan omega dengan promosi yang hebat..




Tawaran menarik dari Shaklee ini hanya sah sehingga penghujung November ini sahaja.

Apa yang menariknya promosi Shaklee ini?

Dengan setiap pembelian 6 botol anda layak:-

1) Mendapat sebotol secara percuma
2) Mendapat keahlian Shaklee seumur hidup secara percuma
3) Cash bonus terus ke akaun anda pada bulan hadapan

Menarik bukan? Apa tunggu lagi??? Cepatlah bertindak!!! Hubungi saya pada nombor telefon di bawah.

**This statements have not been evaluate by the food & drugs administration. these product are not intended to diagnose,treat, cure or prevent any disease**
 


BERMINAT UNTUK PERTANYAAN @ TEMPAHAN PRODUK HUBUNGI SAYA:- NURSIMATUN MD YUSOF CALL/SMS/WHATSAPP/TELEGRAM:- 

012-3789284 

FB PAGE:- MAMA GOJES SHOPPE EMAIL:- nursimatun@gmail.com Shaklee ID :- 1091465 Shaklee Produk (M) Sdn Bhd [381287-T]

52 comments:

  1. Dengan apa yg ada pada Omega Guard, sy akan pastikan sy ambil omega semasa mengandung nanti..tak rugi beli sebab manfaat omega bukan setakat untuk anak2 je tp seisi keluarga pun bole ambik

    Resipi Puding Roti untuk Teatime or Supper

    ReplyDelete
  2. berikan yang terbaik untuk si manja...
    dapatkan omega bulan ini untuk harga berbaloi-baloi..!

    makanan pintar untuk si manja

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... betul... betul... baik grab cepat. Jangan tunggu hujung bulan...

      Delete
  3. Sy pun bg omega guard kt anak2 saya.. Diorg memang suka smpai mtk byk kali. Mmg sorg tu petah bckap walaupun bru 2 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak saya pun macam tu sis. memang kena sorok. Kalau letak dalam peti ais... alamatnya tinggal botol ajelah... hihihi

      Delete
  4. Xterkata banyaknya kebaikan omega ni..kita xmampu nak bgi anak-anak makan ikan je hari-hari.kerana khasiat ikan itu sendiri memang terbukti sangat bagus utk minda anak2..mampu tu memang mampu cuma anak la xlalu dah...so dengan sebiji omega guard mampu membantu anda selesaikan masalah yang dihidapi oleh anak anda

    Nebulizer Dengan MyImam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... Nak senang, ambil je omega guard shaklee ni... Baik utk seisi keluarga

      Delete
  5. Omega shaklee mmang terbaik..anty dh prngt nk amalkan.. :D

    ReplyDelete
  6. anak2 adalah permata hati...kita akan teruja jika anak petah bercakap...jadi bolehlah bg kat anak2 omega...sbb omega membantu perkembagan otak kanak2..

    Tips Mengatasi Sembelit Selepas Bersalin

    ReplyDelete
  7. saya pun penah dengar ibu bapa harus selalu berkomunikasi dengan anak untuk membantu mereka mendapat perkataan baru :D


    :: anmashealthcare.blogspot.com ::

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul.. saya sendiri pernah lihat jiran saya dulu. dia yg jenis x banyak bercakap. jadi anaknya walaupun dh umur 4 tahun masih x boleh bercakap petah. kesian sangat..

      Delete
  8. Risau sangat-sangat kalau anak lambat cakap. Mak ayah kena mainkan peranan penting dalam hal nie. Selalu berkomunikasi dengan anak.

    JommSihatDanCantik -> TUJUH SETENGAH BIJI OREN DALAM 1 TABLET

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita sebagai ibu bapa nilah yang paling penting kan... tak boleh bergantung 100% anak tu pandai terus utk petah... jika mampu, belikan makanan tambahan untuk mereka

      Delete
  9. Mmg suka sgt omegaguard. Apapun,dalam hal bercakap ni, rangsangan drpd sekitar terutama ibu bapa mmg.perlu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu... ibu bapa perlu mainkan peranan mereka..

      Delete
  10. Masalh lambat bercakap memang merisaukan ibu bapa...anak say yang kedua agak lambat sikit..tapi bila dah pandai cakap sampai tak terlayan pulak..

    Epidural

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... kadang2 kita pula yang letih nak melayan kan... hihihi

      Delete
  11. Anak pertama memang keletah bercakap.. mungkin sebab dia lah peneman saya setiap kali mr love outstation.. jadi teman borak la kan.. anak kedua agak lambat sikit.. mungkin sebab saya dah mula sibuk dengan aktiviti harian dan mengandung anak ketiga pulak.. so, agak kurang bercakap dengan anak2 that time.. tp alhamdulillah.. sekarang keletah sangat bercakap.. terutama kalau menyanyi.. hehehe.. anyway, setiap anak2 keistimewaannya berbeza2.. so, as a parents, jangan cepat panik ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. That's right... anak2 berbeza dan ada keistimewaan mereka tersendiri...

      Delete
  12. Anak yang lambat bercakap memang sangat merisaukan ibu bapa, mula lah ibu bapa fikir benda yang bukan-bukan...anak aku sakit ke, anak aku ada masalah ke. tapi anak bongsu mulutnya memang tak terlayan dibuatnya, ada je benda yang dia nak tanya, itu tandanya perkembangan otaknya sedang berkembang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab itulah kita kena banyak berkomunikasi dengan mereka kan... di samping berikan makanan tambahn untuk bantu mereka

      Delete
  13. Anak pertama sy agak lmbt bcakap bbanding yg no.2..dulu mmg risau tp dah boleh cakap, smpai xlarat layan.

    Jemput baca: Atasi Suami Isteri Gaduh Besar Dengan 5 Langkah Mudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Risau kan... tapi kalau kita banyakkan masa untuk berkomunikasi dengan mereka, in shaa Allah boleh bantu mereka lebih cepat bercakap

      Delete
  14. Aah.. saya setuju.. kena rajin cakap dengan mereka. Walaupun awal tak dapat reply sebab dorang dalam kandungan lagi. Hehe tapi at least kita tahu dia dengar melalui tendangan, pergerakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul... kalau boleh dari dalam kandungan tu dah mulakan komunikasi dengan mereka... in shaa Allah boleh membantu

      Delete
  15. Parent pun kena rjn bercakap...ajar ank berckp...selain tu meh bgi omega.hehee...anak sue pun xpdn ngn umur.dah mula nak membebel wpun dgn pelat die sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omega memang elok... Anak2 yang pelat tu boleh bagi omega... bagi rangsang otak mereka kan...

      Delete
  16. Anak shida dah 1thn 8bln. Stress sgt bila anak2 yg sebaya dgn dia dah boleh ckap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shida cubalah omega... Tak semua kanak2 ni cepat tapi kita ikhtiarkan dengan pelbagai cara untuk bantu mereka..

      Delete
  17. Anak yg Ada masalah percakapan jgn risau.. Ada Cara nak atasinya.. Banyak Cara. Slh satunya ambik omega guard. slainnya selalu bercakap dan slalu psang Ayat alquran.. Otak mereka akan cpat pick up..
    CARA NAK TURUNKAN PARAS GULA DALAM DARAH

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang Kak Tun amalkan.. tetapi perkembangan anak2 berbeza2. yang penting kita bantu mereka...

      Delete
  18. tq atas info ini...wajib dapatkan omega guard

    ReplyDelete
  19. Omega guard sangat sesuai untuk anda dan seisi keluarga. Khususnya untuk kanak-kanak yang sedang membesar. Untuk perkembangan otak dan minda yang cerdas.

    Bagaimana nak tahu kanak-kanak itu Hiperaktif

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu sis... jangan harapkan makanan harian aje... kita kena ikhtiar dengan makanan tambahan juga...

      Delete
  20. Alhamdulillah..dah stat ambil omega dari menyusu.anak pun dh bnyak ckp bahasa dia la..hehe..smoga dia tak pelat

    jom join segmen blogwalking

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin2... teruskan usaha murni tu... tak salah kita berikhtiar...

      Delete
  21. ida memang makan omega masa menyusu, memang anak cepat bercakap.. sambil tu, kita perlu selalu bercakap dengan anak.. lagi satu, jangan bercakap pelat dengan anak sebab anak akan ikut apa yang kita cakap tu.. dari dia bayi lagi jangan biasakan bercakap pelat dengan anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. kita jangan cakap pelat dengan dia, barulah dia akan bercakap dengan bahasa yang betul...

      Delete
  22. Anak ni kena Rangsang..kalau senyap je dia tak dapat input..sebab itu kena interaksi sejak dari awal kandungan juga. Suplemen penting untuk tambah nutrisi.

    Tips Elakkan Migrain Waktu Pantang

    ReplyDelete
  23. Banyak betul khasiat omega guard nie.anak saya dulu sedikit lemah dalam pelajarannya tp sejak ambil omega guard nampakpepeningkatan yer dalam exam yg baru2 nie.

    ReplyDelete
  24. Info yang sangat bagus. Akmal pun dah mula nak bercakap tapi masih pelat-pelat lagi. Jom Lawat Blog Raikankasih

    ReplyDelete
  25. Bagus ni, anak saya baru nak mula bercakap, tapi tak banyak la, tangan dia lebih laju dari lidahnya, risau juga masalah lambat bercakap ni..InsyaAllah akan diusahakan.

    DEMAM SELSEMA? KETAHUI CARA CEPAT PULIHKANNYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teruskan usaha. in shaa Allah omega boleh membantu anak2 kita

      Delete
  26. anak kedua saya potpet potpet maca mak nenek, tapi dia pelat.
    mungkin kena cuba omega cecara intensif jugak ni...

    Cara Turunkan Gula Dalam Darah Supaya Tak Kena Potong Kaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba konsisten dengan omega... tak salah mencuba kan...

      Delete