.

Thursday, 20 August 2015

Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?


Assalamualaikum WBT semua pembaca..

Bercerita mengenai penyakit kencing manis ketika hamil ini membuatkan saya teringat pengalaman sendiri. Saya disyaki menghidap kencing manis ketika hamil anak yang ketiga 4 tahun yang lalu.


Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?

Mari saya terangkan secara ringkas mengenai penyakit kencing manis ketika hamil ini.

Penyakit kencing manis ketika hamil ini di kenali sebagai Diabetes Gestasi. Ia adalah kencing yang dihidapi kali pertama semasa kehamilan. Menurut kajian, 2 hingga 14 peratus di kalangan ibu-ibu hamil menghidap penyakit ini.

Diabetes ini berlaku adalah kerana badan tidak dapat menghasilkan insulin yang secukupnya, iaitu hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin mengawal jumlah gula dalam darah yang digunakan untuk tenaga dan membolehkan gula yang tidak diperlukan segera disimpan.


Itulah secara ringkasnya mengenai diabetes gestasi atau lebih di kenali sebagai kencing manis semasa hamil.

Apabila kita disahkan ada penyakit ini, warna label/sticker pada buku rekod kesihatan pun akan di tukar. Dari putih kepada kuning( Ini pada tahun 2011. Sekarang mungkin dah ada perubahan)Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?

Bagaimana ingin mengetahui anda menghidap diabetes gestasi ini?

Kita akan disarankan untuk membuat Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) . Ujian inilah yang sering disebut-sebut oleh ibu hamil. Minum air gula!!! 

Sekiranya bacaan selepas ujian ini melebihi 7 maka dengan itu anda SAH menghidap kencing manis ketika hamil dan inilah yang saya lalui ketika hamil anak ke 3 pada tahun 2011. Bacaan gula saya pada waktu ini adalah 10.7!!! Wow, tinggi tak? Hehehe...

Sungguh menyeksakan. Sebaik sahaja saya disahkan ada kencing manis masa hamil ni, terus kena buat ujian BSP (Blood Sugar Profile). Ujian ini memerlukan saya mengambil darah sebanyak 4 kali dalam sehari mengikut jadual. 

Ambil darah tu sedikit sahaja. Hanya di hujung jari. Tak sakit pun. Ada alat khas yang di gunakan untuk mengesan bacaan gula darah. 

alat untuk ujian BSP


Adakah diabetes gestasi ini kekal walaupun setelah melahirkan?Kebiasanya diabetes gestasi akan hilang dengan sendirinya selepas proses kelahiran. Namun, ada juga sejumlah kecil kes di mana ibu tersebut terus mendapat diabetes di sebabkan faktor mempunyai keturunan yang menghidap diabetes.

Untuk mengawal diabetes semasa hamil ini, kita perlulah menjaga pemakanan. Selain itu, kita juga boleh mengambil supplement untuk membantu anda mengawal diabetes ini.

Kebiasaanya, ibu-ibu yang menghidap kencing manis ketika hamil ini akan mengalami masalah seperti keletihan, pandangan mata yang kabur, dahaga yang terlampau dan membuang air kecil dengan banyak.

Di bawah ini ada saya sertakan beberapa keratan perbualan antara saya dengan salah seorang ibu yang mana beliau menghidap kencing manis ketika hamil. Penyakit tersebut masih kekal ada walaupun dia telah selamat melahirkan anak.

Setelah saya mengesyorkan kepada beliau set asas diabetes iaitu b complex dan zinc complex, alhamdulillah beliau dapat rasakan perubahan dalam diri.Hari pertama memberikan konsultasi kepada beliau
Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?


Belaiu cepat letih dan bersetuju untuk mencuba B complex dan zinc complex 

Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?

Sesi konsultasi setelah vitamin tersebut sampai ke tangan beliau


Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?


Feedback yang sangat positif dari beliau walaupun hanya baru beberapa hari mengamalkan b complex dan zinc complex!! Alhamdulillah!!


Kencing Manis Ketika Hamil... Adakah Ia Kekal Walaupun Selepas melahirkan Anak?


Tiada yang mustahil. In shaa Allah semuanya boleh di atasi kecuali mati. Yang penting kita berikhtiar mencari penawarnya. Jangan putus asa ya!!

Disini ingin saya kongsikan dengan anda satu video mengenai ibu hamil yang mengamalkan set hamil shaklee yang sangat menakjubkan!!

Selamat menonton danterima kasih kerana sudi membaca :)
**This statements have not been evaluate by the food & drugs administration. these product are not intended to diagnose,treat, cure or prevent any disease**

 BERMINAT UNTUK PERTANYAAN @ TEMPAHAN PRODUK HUBUNGI SAYA:- 

NURSIMATUN MD YUSOF 

WHATSAPP:- 012-3789284 

Shaklee ID :- 1091465 

Shaklee Produk (M) Sdn Bhd [381287-T]

0 comments:

Post a Comment