.

Thursday, 21 May 2015

3 Cara Bantu Anak Agar Cepat Bercakap


Assalamualaikum WBT...

Pagi-pagi lagi dah ada topik hangat dalam group Kak Tun.. Isk...isk..isk... Macam-macam dunia sekarang... Bak kata orang tua-tua.. dunia hari ini tak sama dah macam dunia mereka dulu-dulu... Makanan hari ini pun sangat berbeza dengan makanan mereka dulu-dulu..


3 Cara Bantu Anak Agar Cepat Bercakap


Jadi, mana boleh kita samakan... Betul tak? Sama juga dengan anak-anak kita ni. Tak semua anak di lahirkan terus menjadi bijak pandai. Yang mana di takdirkan Allah mendapat anak yang sangat bijak dari awal kelahiran, sangat beruntung dan bertuahlah mereka.

Bagi mereka yang mendapat anak yang berada di peringkat pertengahan, bagaimana pula? Siapa yang perlu di persalahkan? Kita kah? Atau anak-anak kah? Sebagai ibu bapa, jangan mudah berserah pada takdir semta-mata. Kena berikhtiar. Pasti ada jalan penyelesaiannya.

Dalam kami bersembang-sembang tentang anak-anak yang lambat bercakap ni, Masing-masing mengutarakan pendapat tersendiri. Ada yang kata ajar anak sejak dari dalam kandungan... Ada yang kata perlu bercakap setiap masa dengan anak dan macam-macam lagi pendapat..

Ya, memang betul semua pendapat itu. Naum, tidak semua anak yang di kandung dan di lahirkan terus menjadi bijak pandai. Tahap penerimaan ilmu bagi setiap anak adalah berbeza. Di kalangan adik beradik pun sudah berbeza apatah lagi jika berlainan ibu bapa. Betul tak?

Tapi tak mengapa... Dalam entri kali ini Kak Tun nak kongsikan dengan anda bagaimana cara membantu anak kita agar cepat dapat bercakap.

1. Selalu berinteraksi dan berkomunikasi dengan anak-anak dari awal terutamanya ketika mereka masih lagi bayi.. Banyakkan bercakap walaupun seolah-olah kita hanya bercakap seorang diri.

2. Gunakan ayat-ayat pendek dan mudah di fahami oleh anak-anak. Jangan bercakap terlalu laju. Gunakan jarak ketika cuba menyampaikan sesuatu kepada anak-anak.

3. Bantu anak-anak dengan membekalkan mereka makanan tambahan supaya mereka dapat di rangsang secara sihat dan semulajadi..


Info dari The Hanen Center ini mungkin juga dapat membantu anda mengetahui apakah yang di katakan dengan anak yang lambat bercakap.  


Wahai ibu bapa di luar sana... Jangan ambil ringan anak-anak yang lambat bercakap ini... Mereka perlu di bantu... Jangan biarkan mereka!!**This statements have not been evaluate by the food & drugs administration. these product are not intended to diagnose,treat, cure or prevent any disease**

 BERMINAT UNTUK PERTANYAAN @ TEMPAHAN PRODUK HUBUNGI SAYA:- NURSIMATUN MD YUSOF WHATSAPP:- 012-3789284 
Shaklee ID :- 1091465 
Shaklee Produk (M) Sdn Bhd [381287-T]

0 comments:

Post a Comment