.

Wednesday, 3 August 2016

Ketumbuhan dan sengugut hilang! Apa yang gadis ini lakukan?

Sebut saja perkataan "senggugut"... semua orang mesti tahu kan terutamanya kaum wanita. Namun begitu tidak semua wanita mengalaminya. Hanya mereka tertentu sahaja. Entah kenapa, saya sendiri pun tidak tidak tahu kerana saya juga salah seorang yang tidak mngalami masalah senggugut ini. Sudah Allah tetapkan mengikut kehendakNya.

Bila mengimbau kembali zaman belajar dulu, saya ada seorang rakan yang mengalami masalah senggugut yang teruk. Ngeri juga bila diingatkan semula. Namanya Kak Lia. Setiap sebulan sekali mesti dia akan terbaring di atas katil menahan sakit senggugut. 

Betapa teruknya senggugut Kak Lia tu sehinggakan dia terpaksa memakai stokin, baju sejuk dan berselimut. Badan pula terpaksa menggerengkot. Oh Tuhan, kesian saya melihat Kak Lia. Memang tak dapat hadir kuliah jika senggugut menyerang.

Apa sebenarnya senggugut?

Dalam istilah perubatan, senggugut ini di kenali sebagai dysmenorrhea. Ia terbahagi kepada dysmenorrhea primer dan dysmenorrhea sekunder. Ia adalah kesakitan yang di alami ketika kedatangan haid. Hampir 80% wanita mengalami dysmenorrhea semasa kedatangan haid dan sebahagian daripada mereka perlu mengambil ubat penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan tersebut.

Biasanya senggugut ini akan hilang selepas wanita melahirkan anak. Sekiranya ia berlaku melebihi 3 hari, ia adalah tidak normal dan perlu di rujuk ke hospital.

Berbalik kepada kisah seorang gadis yang mengalami senggugut selama 15 tahun tadi, dengan izin Allah, senggugut yang di alaminya pulih malah ketumbuhan yang ada juga turut hilang! 

Masya Allah! Sungguh tak di sangka-sangkakan asbab meminum vivix keluaran Shaklee semua yang ditanggung selama 15 tahun itu hilang.

Pada asalnya dia mengambil vivix hanya kerana masalah ktumbuhan pada buah dada tetapi apa yang paling menakjubkan masalah senggugut 15 tahun itu juga dapat di atasi.

Ini adalah suatu keajaiban baginya. Bukan omong kosong tetapi di sini saya sertakan bukti perbualan antara kakak beliau dengan salah seorang SID.Kita ikhtiar. Jangan putus asa. Betul tak? Yang penting kena istiqomah. Teruskan ikhtiar sehingga menampakkan hasil. Selebihnya kita serahkan kepada Allah SWT.

Kisah Kak Lia tadi dengan kisah gadis ini adalah dua orang yang berbeza. Tiada kaitan antara satu sama lain. Saya sekadar menceritakan pengalaman rakan saya sendiri,

Bersyukurlah mereka yang tidak alami senggugut dan bagi mereka yang mengalaminya, saya menyarankan agar anda meminum vivix sebagai salah satu ikhtiar.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vivix tersebut, boleh menghubungi saya di talian di bawah ini.**This statements have not been evaluate by the food & drugs administration. these product are not intended to diagnose,treat, cure or prevent any disease** 


 BERMINAT UNTUK PERTANYAAN @ TEMPAHAN PRODUK HUBUNGI SAYA:- 

 NURSIMATUN MD YUSOF WHATSAPP:- 012-3789284 Shaklee ID :- 1091465 
Shaklee Produk (M) Sdn Bhd [381287-T]

0 comments:

Post a Comment