Assalamualaikum... Hai semua....
Sedapkan makan cekodok petang-petang macam ni? Eh, ini cekodok ke jemput-jemput? Yang mana satu nama sebenarnya ni? Keliru mak....
Untuk pengetahuan anda, nama cekodok atau jemput-jemput ni adalah mengikut negeri atau tempat masing-masing. Kalau di bandaraya Kuala Lumpur ni lebih di kenali dengan nama cekodok. Kala di kampung kelahiran Kak Tun namanya jemput-jemput. Ia adalah benda yang sama dengan 2 nama berbeza.
Agak-agaknya ada tak yang tak tahu buat cekodok ni? Kadang-kadang ada juga yang tak tahu walaupun pada mata kasar nampak macam senang sahaja. Kalau mahukan cekodok yang lembut dan gebu, ada resepinya. Bukan boleh main belasah sahaja.
Jom Kak Tun kongsikan dengan anda resepi cokodok atau jemput-jemput yang gebu ni..
Resepi Cekodok Pisang
Bahan-bahannya:-
3-4 biji pisang berangan atau apa-apa jenis pisang yang boleh di buat kuih
3 sudu besar gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
sedikit air untuk mengisar pisang
sedikit garam
1 sudu teh soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng
cara-caranya:-
Kisar pisang bersama gula, garam, air dan soda bikarbonat. Kemudian, didalam besen adunan, masukkan tepung gandum dan pisang yang telah di kisar tadi. Gaul sebati. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan minyak berlebihan. Siap untuk di hidangkan.
Setelah di kisar |
Menggoreng |
Siap di hidang |
Mudah kan? Yang penting jangan sampai rentung ye...
Selamat mencuba!
terus terliur tengok cekodok ktun buat ni..kalau ada pisang kat rumah ni rasa macam nak buat sekarang jer..hihi
ReplyDeletekat tempat saya, kedah pun orang panggil cekodok jugak=)
Diariku Ceritaku
sedapnya jemput pisang! hehe..sy buat kadang jadi kadang tak jadi..haha.dia cam berminyak gitu
ReplyDelete