.

Friday, 12 December 2014

Resepi Ayam Gorang Berempah Yang Rangup


Resepi Ayam Goreng Berempah Yang Rangup
ihsan google

Assalamualaikum... hai semua...

Dah ada menu tak nak masak hari ni? Kalau belum ada, jom saya kongsikan dengan anda resepi ayam goreng berempah yang rangup ni..

Sebenarnya resepi ini saya dapat dari facebook juga. Tetapi apa salahnya kita luaskan lagi pengetahuan dalam bidang masakan ni dengan berkongsi resepinya dengan orang ramai. Betul tak?

Antara bahan-bahan yang di perlukan untuk membuat ayam berempah ini ialah:-

1 ekor ayam  di potong kecil atau mengikut citarasa anda.
2 inci halia**
2 biji bawang besar**
6 ulas bawang putih**
7 batang serai**

1 1/2 sudu besar ketumbar( digoreng tanpa minyak dan di tumbuk)
1 1/2 sudu besar jintan manis(di goreng tanpa minyak dan di tumbuk)
2 tangkai daun kari(di ramas dan di carik-carikkan)
1 sudu besar cili kisar
sedikit kunyit
1 sudu gula
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur(dipukul dahulu)
2 sudu besar rempah kari ayam

Caranya:-

Ayam di bersihkan dan di rendam bersama larutan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir.
Semua bahan yang bertanda ** di kisar dengan sedikit air sehingga hancur.
Dalam bekas, satukan semua bahan rempah, telur, daun kari dan tepung jagung serta serbuk kari. Tambah garam dan sedikit gula. kemudian masukkan potongan ayam yang telah di bersihkan. Gaul sebati dan perapkan selama 1 jam atau lagi lama lagi elok supaya rempah tadi mesra dengan ayam. Goreng dalam minyak yang panas dengan api sederhana sehingga berwarna keperang-perangan. Toskan minyak terlebih dahulu, angkat dan hidangkan. In shaa Allah ia akan kekal garing dan rangup hingga ke petang.


Mudah kan? teringin nak cuba?

Jom masuk dapur sekarang!!

Selamat mencuba semua.... daaaa....!!!






2 comments:

  1. hmmm sedapnya..terliur tengok..makan dgn nasi kukus mesti sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terliur sangat kan... x sabar nak buat lagi... asyik beli je...hihi

      Delete