Assalamualaikum... Hai semua..
Musim cuti sekolah ni banyak masa di habiskan bersama anak-anak di rumah. Sambil main-main dengan mereka, kami sembang-sembang, kemas rumah, menulis, melukis, buat kek dan macam-macam lagi..
Sebut pasal mengemas rumah, kadang-kadang anak-anak ni bukan mengemas pun. Mereka lebih banyak menyelerakkan barang... Biasalah anak-anka kan. makin besar, makin aktif. Tambahan pula, saya memang beri mereka vitamin-vitamin Shaklee seperti Vitamin C Chewable , Omega Guard dan pastinya Mealshakes..
Dalam kami mengemas rumah bersama-sama, Kak Tun terjumpa satu artikel di dalam Harian Metro Yang bertarikh 22 November mengenai Buah Engkabang.
Inilah pertama kali Kak Tun mendengar mengenainya dan melihat gambar buah engkabang itu.
Jom Kak Tun kongsikan dengan anda semua info mengenai buah engkabang ini..
Lazimnya kita mengetahui minyak di hasilkan sama ada daripada buah zaitun, kelapa, jagung dan kelapa sawit tetapi tidak bagi masyarakat Iban.
Bagi orang Iban, minyak juga boleh di buat menggunakan "buah helikopter" atau dalam bahasa Iban di kenali sebagai buah bilun.
Buah ini mempunyai pelepah kecil di sekelilingnya yg kelihatan seolah-olah bilah kipas helikopter dan ia di gunakan secara meluas di kalangan masyarakat Iban sebagai minyak.
Mungkin ramai yang tidak pernah mendengar mengenainya. ini kerana pokok engkabang banyak tumbuh di kawasan pedalaman Sarawak termasuk di sekitar Sungai Rajang.
Pada zaman dahulu minyak engkabang di gunakan secara meluas oleh masyarakat Iban malah ia sangat sesuai untuk memasak nasi goreng kerana harumannya akan membuatkan hidangan menyelerakan.
Proses menyediakan minyak ini masih menggunakan cara tradisional dan agak rumit. tetapi mudah untuk di sediakan.
Proses membuat minyak engkabang
Setelah mengutip buah engkabang, kulitnya perlu di kupas terlebih dahulu kemudian isinya di jemur untuk di keringkan.
Apabila buah itu sudah kering, ia perlu di tumbuk hingga halus dan di perah hingga keluar minyaknya.
Nampak macam mudah kan? Tetapi ia mengambil masa dan memerlukan kesabaran.
Selepas selesai proses, minyak akan di simpan dalam potongan buluh akan dibiarkan beku sehingga menjadi seperti mentega.
Ada juga orang kata ia sebenarnya bukan minyak tetapi mentega asli Sarawak.
Khasiat minyak engkabang
Selain untuk memasak, minyak engkabang ini juga boleh di jadkan minyak urut.
Selain itu ia juga boleh di manfaatkan untuk tujuan kosmetik dan di fahamkan ia mengandungi khasiat sebagai ejen antipenuaan.
Minyak engkabang di jual dalam bentuk beku dalam buluh yang di potong mengikut ukuran tertentu di jual antara RM15 hingga RM53
Agak mahal kan? Ini kerana proses membuatnya agak rumit dan kini buah engkabang agak sukar di perolehi kerana pokok berkenaan menerima ancaman pembalakan haram.
Bagi anda yang berpeluang ke Sarawak, boleh lah mencuba minyak engkabang ini. Sesekali kita berbelanja untuk sesuatu yang baru kita kenal tak salah kan? Tambahan pula khasiatnya yang pelbagai..
tak pernah lagi dengar pasal buah ni...tq for sharing
ReplyDeleteKU TUNGGU KEHADIRANMU UNTUK CANTIK BERSERI
Pertama kali dengar..comel jer buahnya...kalau budak2 mesti suka boleh buat main helikopter..
ReplyDeleteTips Cepat Hamil
Eh xpernah dengar nama buah ni..ni first time tengok..nanti nak try goggle lagi nak tahu lebih mendalam
ReplyDeletePunca Gadis Cantik Ini Ditoreh
First time dgr buah ni...n first time tgk..
ReplyDeleteZoe sempat main-main dengan buah ni..tikam keatas pas tu buah ni turun berpusing pusing.
ReplyDeleteTapi x sempat tengok proses membuat mentega nya.cuma dengar mak cerita camne atok buat kan.memang rumit
Sekarang susah nak dapat,harga mahal plak tu..pokok engkabang tu masih ada tp yela tak de yang volunteer nak buat menteganya.hihi
vitamin C Shaklee terbaik di pasaran
Memang first time dengar cerita tentang buah ni. Banyak juga kegunaan dan khasiatnya.
ReplyDeletePengedar Shaklee Semenyih
Patutlah familiar sangat dengar engkabang ni, mmgbuah engkabang yang biasa di Sarawak ehehe
ReplyDeleteThanks for sharing
hoooo, first time dengan nama engkabang nih
ReplyDeletejom sertai peraduan TONTON DAN MENANG !!!
First time dengaq nie..memang xoernah tengok. Live mahupun dalam mana2 media cetak..
ReplyDeleteJommSihatDanCantik -> SERLAHKAN KEJELITAAN SEBENAR KULIT ANDA
pertama kali saya dengan nama engkabang ni kak tun...thanks for the info...
ReplyDeleteBeberapa Hal Yang Sering Terlupa Apabila Hendak Melancong
Bila sebut mentega je rasa teringin pula buat nasi goreng mentega.. hehe. Mentega seraeak ya? Teringin pula nak cari mentega limited edition ni
ReplyDeleteFirst time saya dengar nama buah nie dan x pernah tgk...benda baru yg saya dapat tahu hari ini.
ReplyDeleteTak pernah dengar pulak pasal buah ni...terima kasih atas info ni...
ReplyDeleteaktiviti cuti sekolah bersama anak-anak dipantai bachok
Bertambah lagi pengetahuan dgn info ni.tq kak tun
ReplyDeleteInfo yang berguna.. Terima kasih atas perkongsian.. Memang tak penah dengar dan lihat
ReplyDeletePunca kulit kusam
Kat kpg Aku d serian Banyak ni..tgh org kumpul..
ReplyDeleteSaya orang sarawak dan merupakan bumiputera sarawak(iban)a part of ethnic in sarawak.Ditempat saya banyak pokok buah engkabang yang ditanam oleh nenek moyang kitaorang dulu2 lagi.Buah engkabang /minyak buah engkabang mempunyai nilai harga yang tinggi kalau dijual kerana tumbuhan ini hampir pupus disebabkan pembalakan haram dan proses untuk menghasil minyak engkabang yg masih menggunakan cara tradisional dan bukan semua orang mahir dalam proses menghasil minyak engkabang.Ianya memerlukan masa dan juga tenaga manusia.Mengutip buah engkabang yg jatuh dari pohon,mengupas,menjemur,menumbuk,sangai buah engkabang yg dah ditumbuk dan seterusnya proses pemerahan bagi mengeluarkan minyak pada buah yang dah disangai selepas ditumbuk.Uiiiihhh..banyak kerja ni.Siapa kata senang buat.Bukan semua orang boleh buat ni.Saya ni sendiri pun hanya mampu melihat je kalau org lain buat kat kampung saya.
ReplyDelete