.

Tuesday, 25 November 2014

Resepi Donat Gebu


Assalamualaikum... hai semua...

Kak Tun dan resepi memang tak boleh di pisahkan.. maklumlah memang keluarga kami ni jenis yang suka makan.. hihihi..

So, hari ini Akak Chomell ni nak kongsikan dengan anda resepi donat gebu. Alhamdulillah... memang sedap. 

Kak Tun dapat resepi ni dari teman di facebook.

Resepi Donat Gebu


Resepi nya sangat mudah dan ringkas.. Jom kita lihat di bawah:-

Resepi Donat Gebu

Bahan-bahannya:-
4 cawan tepung gandum
5 sudu kecil gula pasir
2 sudu besar majerin (di cairkan)
Sebiji telur
Sepaket yis (mauripan)
1 cawan air suam

Cara membuatnya:-
Kacau gula bersama air suam. Kemudian masukkan yis dan biarkan sehingga berbuih lebih kurang 5-10 minit. Telur di pukul bersama majerin yang di cairkan tadi. Di dalam besen berasingan, masukkan tepung gandum. Telur dan yis yang telah mengembang tadi di campur bersama dan di tuang ke dalam besen tepung tersebut. Uli sehingga sebati. Kemudian perapkan sehingga doh mengembang dua kali ganda dari saiz asalnya. Bentukkan doh dengan acuan donat agar kelihatan lebih cantik dan menarik. Goreng sehingga kekuning-kuningan dan gaulkan dengan gula halus. Siap untuk di hidangkan.

Mudah kan? Resepi ringkas untuk hidangan sekeluarga. 

Selamat mencuba!!




0 comments:

Post a Comment