.

Thursday, 27 November 2014

Fungsi Dan Khasiat Kayu Manis Dalam Masakan Harian


Fungsi Dan Khasiat Rempah Ratus Dalam Masakan

Masakan dan rempah ratus sememangnya tidak dapat di pisahkan. Tanpa rempah ratus sudah pasti masakan tidak lengkap dan tidak sedap rasanya. 

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda sejenis rempah-ratus yang di kenali dengan nama kayu Manis. 




Nama saintifik kayu manis ini ialah Cinnamomum zeylanicum. Di katakan kayu manis ini dapat menjadi perangsang kepada selera makan, proses pencernaan, rawatan batuk dan sakit tekak.

Asal usul kayu manis ini boleh anda baca di sini

Kayu manis juga di katakan mempunyai:-

1) Kualiti anti-radang yang boleh mengurangkan kesakitan sendi dan otot terutamanya sakit sendi yang berkaitan dengan arthritis 

2) Bagi pesakit kencing manis, di syorkan dos dari rempah ini boleh membantu mengawal gula darah.

3) Memperbaiki peredaran darah jantung dan memberikah kesihatan kepadanya

4) Memperbaiki kesihatan penghadaman dan melegakan ketidakselesaan perut.

5) Kebanyakan wanita menggunakan kayu manis untuk membantu memperbaiki masalah yang berkaitan dengan kitar haid mereka

6) Boleh membantu masalah resdung atau ketidakselesaan hidung.

7) Membantu mencegah dan membunuh pertumbuhan bateria bahaya yang mana rempah ini berguna untuk mencegah jangkitan saluran kencing, kerosakan gigi, penyakit gusi dan lain-lain masalah bakteria


Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai kayu manis ini, boleh dapatkan di blog Herba Dan Tumbuhan

In shaa Allah dalam entri akan datang, saya akan kongsikan dengan anda pelbagai lagi maklumat kesihatan yang lain..

Anda mungkin meminati:-



**This statements have not been evaluate by the food & drugs administration. these product are not intended to diagnose,treat, cure or prevent any disease**

BERMINAT UNTUK PERTANYAAN @ TEMPAHAN PRODUK 
HUBUNGI SAYA:- NURSIMATUN MD YUSOF
CALL/SMS/WHATSAPP/TELEGRAM:- 012-3789284 
FB PAGE:- MAMA GOJES SHOPPE 
EMAIL:- nursimatun@gmail.com 
Shaklee ID :- 1091465 
Shaklee Produk (M) Sdn Bhd [381287-T]

12 comments:

  1. Ingatkan kayu manis untuk harumkan bau masakan je. Hehe. Rupanya banyak betul khasiatnya.

    ReplyDelete
  2. Kayu manis ni selalu saya guna untuk buat sup . Memang sedao dan harum sup yang dibuat tu. Selain itu kayu manis boleh untuk buat obat batuk juga.
    Kurus dengan teknik yang mudah dan berkesan tanpa bahan terlarang

    ReplyDelete
  3. Banyak jugak manfaat kayu manis dalam membantu badan sihat..bukan utk masakan je

    ReplyDelete
  4. ida suka letak kayu manis masa nak masak sup.. bau aroma dia tu membuka selera.. anak2 pun nampak berselera bila makan sup yg ade kayu manis.. betul la ckp k.tun, kayu manis memang dapat membuka selera makan..

    MAKANAN MENCEGAH KEGUGURAN RAMBUT

    ReplyDelete
  5. Banyak sungguh khasiat kayu manis ni.
    Igt dulu2 masa berjerawat, tenyeh kayu manis dan tepek kt muka utk kecutkan jerawat..

    IDAMAN SETIAP WANITA

    ReplyDelete
  6. Banyak khasiatnya..baru tahi..hihihi..tq for sharing

    ReplyDelete
  7. Paling suka cinnamon roll bun eheheeh thanks for info, tak sangka byk khasiat

    ReplyDelete
  8. ehh, kalau buat sambal pun sedap tau . kalau buat sambal ikan tongkol. kita tumis dulu kayu manis nie, bunga lawang, buah pelaga, bwg besar, daun kari...sampai naik bau then masukkan cili.kering yg kita mesin.fuhh sodapp..

    JommSihatDanCantik -> BAHANA UBAT DIET

    ReplyDelete
  9. Byk btol khasiat kulit kayu mnis ni selain drp penyedap masakan

    ReplyDelete
  10. 3 sekawan kalau bergabung mmg best..kayu manis,bunga lawang dan cengkih

    ReplyDelete